Wanneer je op zoek gaat naar een brandkast, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Want is een brandkast nu wel of niet hetzelfde als een brandwerende kluis? En als ze anders zijn, wat zijn dan precies de verschillen? In dit blog lees je het antwoord op al je vragen en vind je een handige keuzehulp.
In deze blog
- Verschil brandwerende kluis en brandkast
- Wanneer kies je voor een brandkast?
- Wanneer kies je voor een brandwerende kluis?
- De verschillen op een rij
- Shop jouw brandkast of brandwerende kluis
Wat is het verschil tussen een brandwerende kluis en een brandkast?
Veel mensen gebruiken de termen ‘brandwerende kluis’ en ‘brandkast’ door elkaar, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.
Wat is een brandkast en waar is die voor bedoeld?
Een brandkast is ontworpen om documenten en kostbaarheden tijdelijk te beschermen tegen hitte en vuur. De brandkast is gemaakt van isolerende materialen die warmte, rook en bluswater een half uur of langer buiten houden.
Hoe lang een brandkast bescherming biedt bij brand, hangt af van de certificering. Hieraan kun je zien of een brandkast 30, 60, 90 of 120 minuten bescherming biedt tegen hitte en vuur. Zo’n certificaat is pas geldig als die is toegewezen door een onafhankelijk instituut. Hier zijn officiële Europese regels voor.
Hoewel brandkasten stevig gebouwd zijn en ook gewoon op slot kunnen, zijn ze niet bedoeld om zware inbraakpogingen te weerstaan. Ze zijn dus redelijk inbraakbestendig, maar niet in dezelfde mate als een brandwerende kluis.
Wat is een brandwerende kluis en waar is die voor bedoeld?
Een brandwerende kluis heeft dezelfde functie als een brandkast, maar gaat vaak een stap verder. De meeste brandwerende kluizen bieden namelijk niet alleen bescherming tegen brand, maar ook tegen zware inbraakpogingen. Een brandkast op steroïden dus.
Let wel goed op: of een brandwerende kluis ook echt inbraakwerend is, hangt af van de certificering. Zo’n certificaat wordt gegeven op de kluis zelf, maar ook op de sloten. Een gecertificeerd dubbelbaardslot met weerhaken is bijvoorbeeld bijna niet te kraken. En ook moderne elektronische sloten met een beveiligingscode laten menig dief sidderen.
Waarom kiezen voor een brandkast als een brandwerende kluis betere bescherming biedt?
Als een brandwerende kluis net zo brandwerend is als een brandkast, maar meer bescherming biedt tegen inbraak - waarom zou je dan toch voor een brandkast kiezen?
Het is een logische vraag en het antwoord zal je niet verrassen: een brandkast is aanzienlijk goedkoper dan een brandwerende kluis, omdat die geen zware anti-inbraakconstructie met bijbehorend certificaat heeft.
Toch is het niet alleen een kwestie van prijs. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Wanneer kies je voor een brandkast?
- Als je een wat kleiner budget hebt, maar wel documenten of datadragers (zoals harde schijven en USB-sticks) wilt beschermen tegen brand.
- Als de kast wordt geplaatst op een zeer goed beveiligde locatie met videobewaking, alarmsysteem en gecertificeerd hang- en sluitwerk.
- Als de inhoud geen hoge waarde heeft voor inbrekers, maar je vooral bang bent voor brandschade.
Wanneer kies je voor een brandwerende kluis?
- Als het om zeer kostbare bezittingen gaat, waardoor veiligheid belangrijker is dan prijs.
- Als de kluis op een minder goed beveiligde plek staat, zoals in een woning, kleine kantoorruimte of bedrijfsruimte zonder toegangscontrole.
- Als je eisen stelt aan verzekeringstechnische dekking en dus een kluis met officiële certificering nodig hebt.
Tip: lees ook ons blog over waar je op moet letten bij het kopen van een kluis.
De verschillen nog eens op een rij (tabel)
In de tabel hieronder vind je een handig en klein overzicht van de mate waarin brandkasten en brandwerende kluizen inbraak- en brandbestendig zijn.
Type |
Brandwerend |
Inbraakwerend |
Verzekerd tegen diefstal |
Brandkast |
✅ (hoog) |
⚠️ beperkt |
☑️ afhankelijk van certificaat* |
Brandwerende kluis |
✅ (hoog) |
✅ (hoog) |
☑️ afhankelijk van certificaat* |
* Of de inhoud van een inbraakwerende kluis verzekerd kan worden, hangt af van de certificering volgens de Europese EN 1143-1 norm. Deze norm geeft aan hoe goed een kluis bestand is tegen inbraak. Dit wordt de weerstandsklasse genoemd (bijv. klasse I, II, III).
Hoe hoger de klasse van inbraakwerendheid, hoe hoger het bedrag dat verzekeraars dekken bij de opslag van contant geld of waardevolle spullen. Om welke bedragen dit exact gaat, verschilt per verzekeringsmaatschappij.
Shop jouw brandkast of brandwerende kluis nu in onze webshop
Brandwerende kluis of brandkast kopen? Dan wil je zekerheid en kwaliteit. In onze webshop vind je een breed assortiment aan oersterke kluizen en brandkasten. Zo vind je altijd de opslagoplossing die bij jou past. Bekijk nu onze voorraad via de button hieronder.