Tips en advies

Waar moet je op letten bij het kopen van een kluis?

Denk je erover na om een kluis te kopen om persoonlijke eigendommen met een grote (emotionele) waarde in te bewaren? Of misschien zoek je wel een kluis voor de opslag van zakelijke documenten binnen je bedrijf? Dan ben je niet alleen. Een betrouwbare inbraakwerende- of brandwerende kluis wordt vaker aangeschaft dan je denkt. Rick Scheurwater is kluizenexpert bij Weloq. In vijf stappen legt hij uit hoe jij de kluis aanschaft die het best bij je past.

Stap 1. Welke kluis past bij mij?

Je komt er sneller achter welke kluis bij jou past, als je weet wat je er precies in wilt bewaren. Kluizen zijn er namelijk in alle soorten en maten. Een wapenkluis is een totaal andere kluis dan een inbraakwerende kluis. Ook bestaan er brandwerende kluizen in verschillende maten. En is het zelfs mogelijk om een inbouwkluis in de vloer of de muur te laten plaatsen. 

 

De keuze aan kluizen is dus ontzettend groot. Hoe start je nu precies jouw zoektocht naar de ideale kluis? Rick Scheurwater helpt je bij je zoektocht naar de perfecte kluis: “Start altijd met het bepalen wat je wilt bewaren in een kluis. Zijn dat bijvoorbeeld wapens, sieraden of gaat het om een fietsaccu? Als je dat helder hebt, kun je al flink wat kluizen schrappen uit je zoeklijst.”

 

“Wil je eigendommen beschermen die een grote waarde kennen, dan is het verstandig om voor een gecertificeerde kluis te gaan. Deze kluizen zijn onderworpen aan allerlei testen en daaraan is een bepaald certificaat verbonden. De zogeheten waardeberging voor de verzekering wordt gekoppeld aan dit certificaat.”

 

De classificatie waardeberging voor de verzekering 

 • Euro klasse 0 €   7.000  -    € 14.000
 • Euro klasse 1 €   10.000  -   € 20.000
 • Euro klasse 2 €  25.000  -    € 50.000
 • Euro klasse 3 €  45.000  -    € 90.000
 • Euro klasse 4 €  75.000  -   € 150.000
 • Euro klasse 5 € 125.000  -  € 250.000
 • Euro klasse 6 € 250.000  -  € 500.000
 • Euro klasse 7 of hoger waardeberging in geld en kostbaarheden in nader overleg met uw verzekeraar.

 

 In de webshop van Weloq vind je veel verschillende typen kluizen, zoals:

“Als je voor een bepaalde categorie hebt gekozen kun je verdergaan naar stap 2 in de zoektocht naar een geschikte kluis.”

 

Stap 2. Een brandwerende kluis, of niet?

 Nu je weet wat je precies in de kluis wilt bewaren, is het verstandig om na te gaan of kiest voor een brandwerende kluis. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat kluizen niet altijd brandwerend zijn. Je hebt in dit geval te maken met twee verschillende categorieën, namelijk;

 • Brandwerende kluizen die papieren documenten, bankbiljetten en bijvoorbeeld foto’s beschermen;
 • Brandwerende kluizen die cd’s, USB-sticks, dvd’s, tapes, accu's en andere digitale informatiedragers van media beschermen.

“Het verschil zit hem vooral in de mate van bescherming bij bepaalde temperaturen. Papier gaat pas kapot bij een temperatuur boven de 170 graden celsius. Informatiedragers voor verschillende bestanden raken al beschadigt bij temperaturen die rond de 50 graden celsius liggen.”

“Wil je jouw dierbare spullen ook beschermen tegen brand? Dan kun je kiezen voor een brandwerende brandkluizen, een brandwerende ladekast of een brandwerende documentenkluis.”

 

Stap 3. Welk kluisslot is het veiligst?

De selectie in grootte, soort kluis en brandveiligheid heb je inmiddels bepaald. Tijd om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden om een kluis veilig af te sluiten. Ook in de vorm van een slot zijn verschillende opties mogelijk. Kies je bijvoorbeeld voor het afsluiten met een sleutel? Of toch juist voor een cijferslot?

“Veel van onze klanten kiezen voor een kluis met een cijferslot. Het grote voordeel van een cijferslot is dat je niet na hoeft te denken waar je de sleutel laat. Veel kluizen hebben de mogelijkheid om verschillende codes toe te voegen. Ook is het belangrijk om je te realiseren dat inbrekers exact weten hoe een kluissleutel eruit ziet. Mochten ze de sleutel vinden, dan is de kluis ook zo geopend. Je kunt dus eigenlijk stellen dat een kluis met een cijferslot beter bestand is tegen inbrekers.” 

Voordelen en nadelen van verschillende sloten voor kluizen: 

 1. Kluis met een cilinderslot. Een cilinderslot is minder geschikt voor inbraakwerende kluizen. Dit type slot wordt vooral gebruikt in brandwerende ladekasten en sleutelkasten. Bescherming van eigendommen met emotionele waarde bij brand is hierbij belangrijker dan een inbraakpreventie. 

 2. Kluis met dubbelbaard sleutelslot. Een dubbelbaard sleutelslot is vaak voordeliger dan een elektronisch codeslot. In tegenstelling tot een cilinderslot, doet een dubbelbaardsleutelslot niet onder voor een elektronisch codeslot. Een nadeel een sleutelslot: waar bewaar je de sleutels veilig? 

 3. Een mechanisch cijferslot noemen we ook wel een combinatieslot. In films zie je deze vorm slot regelmatig terug. De kluis wordt geopend door meerdere keren naar het juiste cijfer te draaien, waarmee uiteindelijk de openingscode wordt gedraaid. Het is wel van belang dat de opener van de kluis secuur te werk gaat. Een mechanisch cijferslot is overigens wel heel veilig. Over het algemeen zijn kluizen met een mechanisch slot wel behoorlijk kostbaar wanneer je er een wilt aanschaffen. 

 4. Kluis met elektronisch cijferslot. Een digitaal slot met cijfers heeft een groot voordeel: er is geen sleutel nodig. Door middel van een persoonlijke code kun je een kluis met een elektronisch slot openen. Veel kluizen met een digitaal slot zijn voorzien van een mastercode. Vaak is het mogelijk om naast deze code nog andere codes in te voeren. Nadeel: deze kluizen zijn vaak voorzien van een batterij. Een keer in de zoveel tijd moet je een batterij vervangen. Vaak kun je eenvoudigere en minder inbraak beschermende elektronische cijfersloten herkennen aan een noodsleutel. Vaak zijn deze sloten veel minder betrouwbaar dan een elektrisch slot zonder noodsleutel.

 

Stap 4. Online bestellen van een kluis

Inmiddels heb je via de webshop alle selectiemogelijkheden toegepast. Je hebt een perfecte kluis gevonden. En staat op het punt om hem te bestellen. “In dat geval is het handig om te weten dat als je voor 15.00 uur bestelt je de kluis de volgende dag in huis hebt. Bij je bestelling geef je door middel van een vinkje aan of je de kluis discreet wilt laten bezorgen.”

 “Kies je voor een discrete verzending, dan is nergens op de doos terug te zien dat het om een kluis gaat. Twijfel je nog steeds of je de juiste keuze hebt gemaakt? Of vind je het idee spannend om een kluis online te bestellen? Neem in dat geval telefonisch contact met ons op. Wij zoeken met je mee en geven advies, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.”

 

Stap 5. De levering en plaatsing van een kluis

 “Hoe je kluis wordt geleverd, is afhankelijk van jouw wensen. Maar hangt ook af van het type kluis dat je hebt besteld. Je kunt kiezen om een kluis te plaatsen en te verankeren aan een muur, of in de vloer. Het juiste bevestigingsmateriaal ontvang je samen met je kluis.”

 “Kies je ervoor om een kluis in te bouwen in een muur of onder de vloer? Of ben je niet zeker van je zaak als het aankomt op verankeren? Dan kun je er ook voor kiezen om de plaatsing te laten verzorgen door Weloq.” 

Je kunt bij de bezorgopties van een kluis bij Weloq kiezen uit vier mogelijke opties:

 • Gratis verzending
 • Discrete verzending voor €12,50. 
 • Plaatsing op de begane grond of op de eerste verdieping wanneer een lift aanwezig is: + €120,00.
 • Plaatsing + verankering op de begane grond en als er een lift aanwezig is op de eerste verdieping: €258,00 
 • Je kunt er ook voor kiezen om een kluis te laten inbouwen in een muur of in een vloer. In dit geval raden we je aan om telefonisch contact met ons op te nemen zodat we je advies op maat kunnen geven.

 

De top vijf kluizen van Rick: 

Om je keuze nog makkelijker te maken, heeft Rick speciaal voor jou een top vijf samengesteld met zijn favoriete kluizen.  

 1. Kleine inbraakwerende kluis van De Raat. Deze kluis is inbraakwerend en door zijn formaat is hij perfect voor particulieren
 2. Brandwerende en inbraakwerende kluis van De Raat. In aanschaf een iets duurdere kluis, maar 60 minuten brandwerend voor papier en 24 uur waterproof in waterniveau tot 12cm. Valtest van 4,5 meter bij brand doorstaan, waarbij deze kluis gesloten blijft.
 3. De Raat wapenkluis. Een goede kluis met plek voor vijf geweren. 
 4. Accukast die tegenwoordig heel populair is voor het opbergen van onder andere fietsaccu's. De kluis beschermt in dit geval je woning op het moment dat een accu in brand staat of ontploft.  
 5. Sleutelkluis die makkelijk in gebruik is voor iedereen.

 

 

 

 

 

 

Tips voor het veilig verhuizen van jouw kluis
Plaatsen en verankeren van een kluis
Hoe doe je dat veilig? Thuis of zakelijk contant geld bewaren