Tips en advies

Hoe doe je dat veilig? Thuis of zakelijk contant geld bewaren

Lage spaarrente, torenhoge inflatie en onzekere tijden: allemaal redenen voor mensen om een contante buffer achter de hand te houden. Maar mag je eigenlijk wel contant geld in huis hebben of op kantoor bewaren? En hoe berg je contant geld op een veilige manier op? Wij geven je tips en vertellen wat je beter wel en beter niet kunt doen.

Contant geld bewaren geeft veel mensen een veilig gevoel. Mocht er bij de bank iets misgaan, dan heb je altijd nog een buffer voor boodschappen of andere noodzakelijke uitgaven. Wel brengt het bewaren van contant geld risico’s met zich mee. Dat geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Contant geld kan kwijtraken, het kan gestolen worden en tijdens een brand of wateroverlast kan het verloren gaan. Redenen genoeg dus om goed na te denken over de risico’s.

 

Hoeveel contant geld mag je belastingvrij thuis bewaren?

Als geld op de bank staat weet je precies hoeveel geld je hebt. Dat is een groot voordeel voor jezelf, maar zeker ook voor het doen van belastingaangifte. Ondanks dat er geen wettelijke regelgeving is voor het bewaren van contant geld, stelt de Belastingdienst hier wel eisen aan. Als alleenstaande mag je tot 560 euro belastingvrij contant geld in je bezit hebben. En voor fiscale partners geldt een maximumbedrag van 1120 euro. 

Dit betekent echter niet dat je geen grotere bedragen aan contant geld in huis mag hebben. Bewaar je meer contant geld in huis? Dan moet je dat bedrag opgeven als je belastingaangifte gaat doen. Deze meldingsplicht geldt overigens ook voor cadeaubonnen, staatsobligaties en andere waardepapieren.

 

Vergoed een inboedelverzekering contant geld?

Als er bij jou thuis wordt ingebroken, of er breekt brand uit, waardoor je contant geld verloren gaat, wil je dat uiteraard verhalen op je verzekering. Toch vergoeden veel verzekeringen niet het volledige bedrag. Verzekeraars gaan ervan uit dat je geen grote hoeveelheden contant geld in huis hebt liggen. De dekking voor het verlies van contant geld is bij de meeste verzekeraars dus minimaal. 

Het verschilt per polis welk bedrag je vergoed krijgt. Raadpleeg dus altijd de polis van je verzekering. Sommige verzekeraars stellen de eis dat je contant geld op een veilige plek bewaart. Bewaar je het geld verstopt in de garage? Dan is de kans zeer groot dat de verzekering niet uitkeert, omdat dit geen veilige plek is om geld te bewaren. Houd er daarnaast ook rekening mee dat paspoorten en andere waardepapieren, zoals aandelen, door verzekeraars ook vaak gezien worden als contant geld. Met andere woorden: de verzekeraar keert vaak een som van al je contante geld uit. En dat is al snel minder als ook je paspoorten en andere waardepapieren zijn gestolen of verbrand. 

 

Hoe bewaar je contant geld op een veilige manier? 

Wellicht vind je het nog steeds een fijne gedachte om contant geld in huis te hebben. Toch zijn de risico’s groot. Verlies, diefstal of brand komen nou eenmaal vaak voor. Het is daarom verstandig om voorzichtig om te gaan met contant geld. En het veilig opbergen van contant geld speelt hierin een belangrijke rol. 

Een kluis biedt mogelijkheden om geld, waardebonnen en andere waardepapieren op een veilige manier te bewaren. Een kluis biedt bescherming tegen diefstal, brand en andere gevaren. Kies je ervoor om je geld veilig op te bergen in een kluis? Let dan op de volgende aspecten:

Overweeg om een kluis aan te schaffen die naast dat hij bescherming biedt tegen inbrekers, ook bescherming biedt tegen brand en waterschade. Een brandwerende kluis is in dit geval een goede optie.

 

Geld brandveilig bewaren

Woningbranden, of branden in een kantoorpand, komen helaas regelmatig voor. Vaak brengt een brand emotionele schade met zich mee, omdat het verwoestende effect van hitte en rook groot is. Kwetsbare spullen of spullen met een emotionele waarde, zoals foto’s en videomateriaal, kunnen tijdens een brand verloren gaan. Ook papiergeld kan verloren gaan in een brand. 


Daarom is het een verstandige keuze om papiergeld en andere waardepapieren te beschermen tegen brandschade. En dat kan het beste met een brandwerende kluis.

 

Is er een verschil tussen zakelijk en particulier bewaren van contant geld?

Niet alleen particulieren bewaren contant geld. Bedrijven hebben vaak ook te maken met het veilig opbergen van contant geld en andere waardevolle papieren, zoals aandelen en contracten. Er bestaan dan ook wel degelijk verschillen tussen het ‘verbergen’ van contant geld voor particulieren en ondernemers. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende kluizen verkrijgbaar die geschikt zijn voor de zakelijke markt.

Zakelijke transacties leiden vaak tot grotere hoeveelheden contant geld. Zakelijke kluizen zijn om die reden vaak groter en ruimer. Daar komt bij dat zakelijke verzekeringen vaak specifieke eisen stellen met betrekking tot het bewaren van contant geld. Sommige verzekeraars stellen de eis dat kluizen zijn gecertificeerd volgens bepaalde veiligheidsnormen, zoals een gecertificeerd slot. Is dat niet het geval, dan is de kans aanwezig dat de verzekering niet dekt bij het verlies of bij diefstal van zakelijk contant geld. 

De Raat Defender II of III zijn goede voorbeelden van kluizen, waarbij bedragen tot 45.000 euro verzekerd zijn. Voor waardevolle spullen geldt bij deze kluizen een verzekeringsbedrag tot 75.000 euro. 

 

Europese certificering van inbraakwerende kluizen

Inbraakwerende kluizen worden getest door een onafhankelijk testinstituut volgens EN 1143-1 norm. Het is letterlijk zo dat in deze testinstituten wordt geprobeerd om verschillende kluizen te openen, met verschillende soorten gereedschap. Alle bevindingen uit deze testen worden omgezet in een zogenaamde weerstandswaarde.

Als jij een kluis aanschaft om daar kostbaarheden zoals contant geld of bijvoorbeeld sieraden in te bewaren, dan heb je waarschijnlijk ook al het een en ander gelezen over waardeberging. Een verzekeringsmaatschappij geeft een indicatie af van welke kosten gedekt worden, wanneer spullen van waarde zijn opgeborgen in een kluis. 

Hierbij wordt ervan uitgegaan dat het contante geld ligt opgeborgen in een inbraakwerende kluis. Afhankelijk van de genomen beveiligingsmaatregelen kunnen verzekeraars afwijken van de dekkingsindicatie. 

Wij raden daarom altijd aan om bij jouw verzekeringsmaatschappij na te gaan of zij akkoord gaan met de indicatie waardeberging die voor de door jou gekozen inbraakwerende kluis staat aangegeven. Diverse omgevingsfactoren waar de kluis wordt geplaatst kunnen namelijk de waarde die verzekerd wordt verlagen of verhogen.

 

Beschermen van zakelijke documenten

Naast het bewaren van contant geld, hebben veel bedrijven behoefte aan het veilig opbergen van zakelijke documenten. Facturen, contracten, ontvangstbewijzen en andere zakelijke documenten zijn vaak vertrouwelijk. Het is voor bedrijven verstandig om deze documenten veilig op te bergen. Zakelijke kluizen zijn hier vaak geschikt voor. Ze bieden niet alleen bescherming tegen diefstal, maar zorgen er ook voor dat deze belangrijke documenten niet inzichtelijk zijn voor kwaadwillenden. 

Het is daarnaast belangrijk dat ondernemers en bedrijven zich bewust zijn dat er verschillen bestaan in de lokale wetgeving die betrekking heeft op het bewaren van contant geld en andere documenten. Ook is het belangrijk dat de dekking door verzekeraars kan verschillen per type bedrijf. Wij raden bedrijven aan om bij een verzekeraar of bij een kluizenspecialist langs te gaan. Daar krijgen ondernemers meer inzicht over de specifieke eisen die gelden voor het bewaren van zakelijk contant geld. Ben je ondernemer en wil je weten welke kluis voor jouw bedrijf geschikt is? Maak een afspraak met onze kluizenadviseurs. We voorzien je graag van informatie.

 

Tips voor het bewaren van contant geld

Kies je ervoor om contant geld in huis te bewaren? Wij geven je enkele tips om dat zo veilig mogelijk te doen:  

  • Verspreid contant geld over verschillende verstopplaatsen in je huis, zodat het niet allemaal op één plek ligt;
  • Houd de hoeveelheid contant geld die je thuis bewaart beperkt en bewaar alleen het bedrag dat je nodig hebt;
  • Vermijd het bespreken van het feit dat je contant geld in huis hebt met anderen om mogelijke risico's te minimaliseren;
  • Overweeg om een kluis aan te schaffen om je contant geld veilig op te bergen. 


Wil je meer weten over het opbergen van contant geld? Of wil je weten welke kluis voor jou geschikt is? Bekijk alle kluizen in onze webshop. Kom je er niet uit, of wil je meer informatie over kluizen? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak om onze kluizen showroom te bezoeken.

 

Tips voor het veilig verhuizen van jouw kluis
Plaatsen en verankeren van een kluis
Hoe doe je dat veilig? Thuis of zakelijk contant geld bewaren
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »