Tips en advies

Plaatsen en verankeren van een kluis

Sta je op het punt om een kluis aan te schaffen? Dan is het goed om na te denken hoe je deze kluis gaat plaatsen en of je hem gaat verankeren. In dit artikel geven we je handige tips over het verankeren van je kluis. Uiteraard leggen we ook uit waarom dit belangrijk is en waar je rekening mee dient te houden.

Wat is het verankeren van een kluis?

Het verankeren van een kluis is een proces waarbij de kluis stevig wordt bevestigd aan een vaste ondergrond. Meestal wordt een kluis verankerd aan een vloer of een muur. Een kluis wordt verankerd, om te voorkomen dat hij makkelijk wordt verplaatst, verwijderd of gestolen. Door een kluis te verankeren, zorg je ervoor dat de inbraak-en diefstalbeveiliging wordt versterkt.

Het verankeren van een kluis is essentieel om ervoor te zorgen, dat de kluis effectief is in het beschermen van waardevolle items tegen diefstal. Ook is het voor inbrekers veel moeilijker om een verankerde kluis mee te nemen. Wil jij een kluis verankeren? Dan is het belangrijk om de instructies van de fabrikant van de kluis te volgen en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen om de verankering van de kluis op de juiste manier uit te voeren.

Je kunt een kluis op verschillende manieren verankeren. Voor welke manier je kiest, is afhankelijk van het type kluis en de omgeving waarin de kluis wordt geplaatst.

  • Bouten en pluggen: dit is één van de meest gebruikelijke methoden. In deze situatie worden gaten geboord in de muur of vloer, waar de kluis wordt geplaatst. Vervolgens worden bouten met pluggen in deze gaten geplaatst. De kluis wordt over deze bouten geplaatst en met moeren bevestigd.
  • Chemische ankers: deze methode wordt gebruikt, wanneer de ondergrond niet geschikt is voor traditionele bouten en pluggen. Speciale chemische ankers worden in gaten in de vloer of muur geplaatst. Deze ankers harden uit, waardoor een stevige bevestiging ontstaat.
  • Inbetonneren: in sommige gevallen wordt de kluis direct in het beton van de vloer of muur gegoten tijdens de bouw of renovatie van een gebouw. Dit is de meest permanente manier om een kluis te verankeren.
  • Verankeringssystemen: sommige fabrikanten bieden speciale verankeringssystemen die geschikt zijn voor hun kluizen. Deze systemen bevatten vaak bouten, pluggen, chemische ankers of andere bevestigingsmiddelen.

 

Waarom is het verstandig om een kluis te verankeren? 

Het verankeren van een kluis is verstandig voor de veiligheid, omdat het de inbraak- en diefstalbeveiliging van de kluis versterkt. Het is verstandig om een kluis te verankeren om de volgende redenen:

  • Diefstalpreventie: een verankerde kluis is vele malen moeilijker om te stelen. Als een kluis niet is verankerd, kunnen dieven hem meenemen naar een andere locatie. Daar hebben ze meer tijd en rust, om de kluis open te breken.
  • Veiligheid van de inhoud: een niet verankerde kluis, kan worden omgegooid of worden gekanteld. Doordat een niet verankerde kluis kan bewegen, kan dit schade veroorzaken aan de inhoud van de kluis.
  • Verzekeringseisen: sommige verzekeringsmaatschappijen stellen verankering van een kluis als een vereiste, om de dekking voor bepaalde waardevolle items te handhaven. Als de verankering van een kluis in de verzekeringsvoorwaarden staat, en je de kluis niet verankerd hebt, is het mogelijk dat een verzekering de schade niet dekt.
  • Stabiliteit: verankering verhoogt de stabiliteit van een kluis. Daardoor is de kluis minder gevoelig voor bewegingen door trillingen die ontstaan tijdens aardbevingen en andere onvoorziene gebeurtenissen.
  • Diefafschrikking: het zichtbaar verankeren van een kluis kan ook fungeren als een afschrikmiddel voor potentiële dieven. Als dieven zien dat de kluis is bevestigd aan de vloer of muur, kan dit hen ontmoedigen om überhaupt een poging tot inbraak te doen.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen, bij het verankeren van een kluis, omdat dit ervoor zorgt dat de kluis effectief en veilig is. Over het algemeen is het belangrijk om gebruik te maken van sterke bouten en beugels, die specifiek zijn ontworpen voor kluisverankering. Monteer de benodigdheden altijd volgens de instructies van de fabrikant van de kluis.

 

Wat zijn de voordelen van het verankeren van een kluis?

Het verankeren van een kluis biedt verschillende voordelen:

  • Diefstalpreventie: een verankerde kluis is veel moeilijker te stelen dan een niet-verankerde kluis. Dieven kunnen proberen een niet-verankerde kluis op te tillen en hem meenemen, maar dit is vrijwel onmogelijk met een stevig verankerde kluis.
  • Bescherming van waardevolle spullen: als een kluis niet is verankerd, kan deze bij een inbraak gemakkelijk worden beschadigd of meegenomen. Door de kluis te verankeren, blijven je waardevolle spullen beschermd en veilig, zelfs als indringers proberen de kluis te openen.
  • Voldoen aan verzekeringsvereisten: sommige verzekeringsmaatschappijen stellen verankering als een voorwaarde om de dekking voor bepaalde kostbaarheden te handhaven. Als je een kluis hebt, maar deze niet hebt verankerd volgens de vereisten van je verzekeringspolis, kan dit gevolgen hebben voor je verzekeringsclaims.
  • Stabiliteit: verankering zorgt ervoor dat de kluis stabiel blijft en niet omvalt of kantelt, zelfs niet bij trillingen, aardbevingen of andere onvoorziene gebeurtenissen. Dit beschermt niet alleen de kluis en de inhoud ervan, maar voorkomt ook mogelijke schade aan omliggende spullen of oppervlakken.
  • Afschrikking van dieven: zichtbaar verankerde kluizen, kunnen potentiële dieven ontmoedigen. Als ze zien dat de kluis stevig is verankerd aan de vloer of muur, kunnen ze besluiten dat het te veel moeite en tijd kost om de kluis te stelen of te openen.
  • Extra gemoedsrust: het verankeren van jouw kluis geeft extra gemoedsrust, wetende dat jouw waardevolle bezittingen veilig zijn en minder kwetsbaar voor diefstal of schade.

Het is belangrijk om de installatie van de kluisverankering zorgvuldig uit te voeren volgens de instructies van de fabrikant en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat de kluis veilig en effectief is verankerd.

 

Wat zijn de nadelen van het verankeren van een kluis? 

Hoewel het verankeren van een kluis over het algemeen veel voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen of overwegingen waarmee je rekening dient te houden:

  • Permanente bevestiging: het verankeren van een kluis is meestal een permanente installatie. Zodra de kluis is verankerd, is het moeilijk en kostbaar om deze te verplaatsen naar een andere locatie als dat nodig is.
  • Installatiekosten: het kan nodig zijn om professionele hulp in te schakelen om de kluis correct te verankeren en die kosten komen bovenop de kosten van de aanschaf van een kluis.
  • Schade aan vloeren of muren: het proces van verankering kan schade aan vloeren of muren veroorzaken, zoals boorgaten of beschadigingen aan oppervlakken. Vooral als de kluis wordt verwijderd, of verplaatst, kan dit er minder mooi uitzien.
  • Beperkte flexibiliteit: het verankeren van een kluis beperkt de flexibiliteit van de indeling van een ruimte. Als je de kluis ooit wilt verplaatsen, of de locatie ervan wilt wijzigen, kan dit problematisch zijn.
  • Potentiële vertraging: het installeren van een verankerde kluis kan enige tijd in beslag nemen, vooral als je professionele hulp inschakelt. Wanneer je snel een kluis nodig hebt, is dit een reden om voor een niet-verankerde kluis te kiezen.
  • Technische vaardigheden vereist: als je ervoor kiest om de kluis zelf te verankeren, heb je technische vaardigheden en gereedschappen nodig om de klus correct uit te voeren.

Ondanks deze mogelijke nadelen, wegen de voordelen van het verankeren van een kluis meestal zwaarder. Met een verankerde kluis, bewaar je waardevolle bezittingen tegen diefstal en schade. Een verankerde kluis, zorgt om deze redenen vaak voor gemoedsrust. Het is belangrijk om de beslissing om een kluis te verankeren zorgvuldig te overwegen en rekening te houden met je specifieke behoeften en omstandigheden. Als verplaatsbaarheid of flexibiliteit belangrijk voor je zijn, kun je overwegen om een kluis te kopen die speciaal is ontworpen voor gemakkelijke installatie en verplaatsing zonder verankering. 

 

Welke kluizen kun je verankeren en welke niet? 

Over het algemeen kunnen de meeste kluizen worden verankerd, maar het vermogen om een kluis te verankeren kan variëren en is afhankelijk van het ontwerp en de constructie van de kluis.


Kluizen die je meestal kunt verankeranker:

  • Inbouwkluizen: deze kluizen zijn ontworpen om in muren of vloeren in te bouwen en kunnen meestal stevig worden verankerd, omdat ze direct in structurele elementen kunnen worden geplaatst.
  • Kluizen met verankeringsgaten: veel kluizen worden geleverd met vooraf geboorde gaten in de bodem of achterkant, waardoor je ze eenvoudig aan de vloer of muur bevestigt of laat bevestigen.
  • Brandwerende kluizen: brandwerende kluizen zijn vaak voorzien van bevestigingsmogelijkheden. Op deze manier biedt een brandwerende kluis zowel bescherming tegen brand als diefstal.

Kluizen die moeilijker te verankeren zijn:

  • Draagbare kluizen: kluizen die zijn ontworpen om draagbaar te zijn, zoals kleine kluisjes met handvatten, zijn meestal niet geschikt om te verankeren. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk te verplaatsen.
  • Zware kluizen zonder verankeringsvoorzieningen: sommige zware kluizen zijn niet voorzien van gaten of andere verankeringsmogelijkheden en zijn daarom moeilijker te verankeren. In dergelijke gevallen is het mogelijk om aangepaste verankeringsoplossingen te creëren, maar dit is vaak een ingewikkeld en duur proces.

Bij het overwegen van een kluisaankoop, is het belangrijk om te kijken naar de specificaties en eigenschappen van de kluis, om zo te bepalen of het mogelijk is om de kluis te verankeren. Raadpleeg daarnaast de instructies van de fabrikant voor specifieke richtlijnen met betrekking tot verankering, inclusief het juiste type bouten of bevestigingsmiddelen die je nodig hebt om de kluis te verankeren.

Als je twijfelt over de mogelijkheid om een kluis te verankeren, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of een professionele slotenmaker om advies te krijgen over de beste manier om je kluis veilig te verankeren. Het correct verankeren van een kluis is namelijk essentieel om de beoogde beveiligingsvoordelen te verkrijgen.

 

Hoe gaat het verankeren van een kluis in zijn werk? 

Het verankeren van een kluis vereist enige planning en zorg. Het is belangrijk om de kluis stevig en veilig te verankeren aan de vloer of de muur. In onderstaande stappen, lees je hoe je een kluis veilig en stevig kunt verankeren:

Stap 1: selecteer de locatie. Kies eerst de locatie waar je de kluis wilt plaatsen en verankeren. Zorg ervoor dat de locatie voldoet aan jouw behoeften en dat de vloer of muur geschikt is om de kluis te verankeren.

Stap 2: bereid de benodigde materialen voor. Verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen, waaronder bevestigingsbouten, pluggen, ankers, een boor, een hamer, een schroevendraaier en een waterpas. De specifieke materialen kunnen variëren, afhankelijk van het type kluis en de installatiemethode.

Stap 3: markeer de boorgaten. Plaats de kluis op de gewenste locatie en markeer de positie van de boorgaten op de vloer of muur, door de gaten in de kluis te traceren met een potlood of marker.

Stap 4: boor de gaten. Gebruik een boor om de gemarkeerde gaten in de vloer of muur te boren. Zorg ervoor dat de boorgaten diep genoeg zijn om de bevestigingsbouten volledig in te brengen. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de juiste boordiameter en diepte.

Stap 5: plaats de pluggen of ankers. Als je in een betonnen of stenen muur boort, plaats je pluggen of ankers in de geboorde gaten. Deze zorgen voor een stevige bevestiging.

Stap 6: bevestig de kluis. Plaats de kluis over de geboorde gaten en bevestig deze met behulp van de bevestigingsbouten en moeren. Draai de bouten stevig aan om de kluis veilig te verankeren.

Stap 7: controleer met een waterpas. Gebruik een waterpas om te controleren of de kluis waterpas staat. Pas indien nodig de positie van de kluis aan, voordat je de bouten volledig vastdraait.

Stap 8: test de kluis. Nadat de kluis is verankerd, test je deze om er zeker van te zijn dat deze stevig is bevestigd en niet beweegt. Open en sluit de kluis om te controleren of deze nog steeds goed functioneert.

Stap 8: verberg of camoufleer de bevestigingspunten (optioneel). Als je wilt voorkomen dat dieven de verankering ontdekken, kun je de bevestigingspunten camoufleren of verbergen met bijpassende materialen, zoals verf of decoratieve panelen.

Stap 9: documenteer en bewaar informatie. Zorg ervoor dat je de installatie van de kluis goed documenteert, inclusief de locatie van de verankering en eventuele bijbehorende documentatie. Dit kan handig zijn voor toekomstig onderhoud of als je de kluis wilt verplaatsen.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van de kluis en de aanbevelingen voor verankering op te volgen, omdat deze specifieke details kunnen bevatten die van toepassing zijn op jouw kluismodel. Als je niet zeker bent van jouw vaardigheden, overweeg dan om een professionele slotenmaker in te schakelen om de kluis voor je te verankeren.

 

Zelf aan de slag met het verankeren van een kluis

Het is zeker mogelijk om zelf een kluis te verankeren als je handig bent en de benodigde vaardigheden en gereedschappen letterlijk in huis hebt. Mensen voeren met succes kluisverankeringen uit als een doe-het-zelfproject. Welke ervaring en benodigdheden je nodig hebt, zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Ervaring en vaardigheden voor het verankeren van een kluis

Als je vertrouwd bent, met het gebruik van gereedschappen, zoals een boor, hamer, schroevendraaier en waterpas en als je eerdere ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kunt je waarschijnlijk zelf een kluis verankeren.

Kennis van materialen voor het verankeren van een kluis

Het is belangrijk om te begrijpen welke materialen en bevestigingsmiddelen geschikt zijn voor jouw specifieke kluismodel. Het is ook belangrijk om te begrijpen of deze materialen geschikt zijn voor de ondergrond.

Naleving van instructies voor het verankeren van een kluis

Volg de installatie instructies van de fabrikant van de kluis nauwkeurig op. Deze instructies bevatten meestal gedetailleerde informatie over de juiste installatieprocedure.

Veiligheid voor het verankeren van een kluis

Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, tijdens en voor het boren en monteren. Draag oogbescherming en beschermende kleding indien nodig.

Controleer lokale voorschriften voor het verankeren van een kluis

Raadpleeg lokale bouwvoorschriften of regelgeving om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet, vooral als jein een appartementencomplex, huurwoning of gedeelde woonruimte woont.

Weeg de complexiteit af voor het verankeren van een kluis

De moeilijkheid van het verankeren van een kluis varieert per type kluis, per grootte van de kluis en perinstallatiemethode. De ene kluis is makkelijker te verankeren, dan de andere.

Twijfel je over jouw vaardigheden om een kluis te verankeren? Dan kun je overwegen om een professionele slotenmaker of kluisinstallateur in te schakelen.

Deze professionals hebben de expertise en ervaring om kluizen veilig en effectief te verankeren. Ook zorgen zij ervoor dat de kluis correct is geïnstalleerd, volgens de specificaties van de fabrikant. Het kan gemoedsrust bieden, dat je kluis op de juiste manier is beveiligd. Weloq staat je in dit geval graag bij. Heb je hulp nodig bij het verankeren van een kluis? Of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

 

Op welke plekken in huis of op kantoor kun je een kluis verankeren? 

Je kunt een kluis op verschillende plaatsen in huis of op kantoor verankeren. Waar je de kluis verankert, is afhankelijk van de behoeften en de beschikbare ruimte. De meest voorkomende plekken in huis of op kantoor, waar kluizen worden verankerd zijn:

Vloer: verankering van een kluis aan de vloer komt veel voor. Dit kan worden gedaan met behulp van bevestigingsbouten, die diep in de vloer worden bevestigd. Vaak zijn dit vloeren van beton of hout. Een kluis die aan de vloer is verankerd, is meestal moeilijk te verwijderen.

Muur: je kunt een kluis ook aan de muur verankeren. Dit wordt vaak gedaan met behulp van bevestigingsbouten en pluggen die stevig in de muur worden bevestigd. Muurverankering kan handig zijn als je de kluis op ooghoogte wilt plaatsen. Een groot voordeel daarvan, is dat de kluis dan heel toegankelijk en makkelijk te gebruiken is.

Kast: sommige mensen kiezen ervoor om een kluis in een kast te plaatsen en deze aan de achterwand of de vloer van de kast te verankeren. Een groot voordeel van het verankeren van een kluis in een kast, is dat hij niet direct zichtbaar is.

Kelder: als je een kelder hebt, kan dit een geschikte locatie zijn om een kluis te verankeren. De betonnen vloeren of muren van de kelder bieden meestal een solide basis voor verankering.

Kantoorruimte: op kantoor kun je een kluis in een afsluitbare kamer of opbergruimte plaatsen en deze aan de vloer of muur verankeren. Dit is vooral handig voor het opslaan van belangrijke documenten, contant geld of waardevolle bedrijfseigendommen.

Slaapkamer: in huis kun je ervoor kiezen om een kluis in de slaapkamer te plaatsen, om persoonlijke waardevolle spullen veilig te bewaren.

Garage: hoewel het minder gebruikelijk is, vanwege de veiligheidsrisico's, kun je ervoor kiezen om een kluis in de garage te plaatsen en deze aan de vloer te verankeren. Dit kan handig zijn voor het opslaan van gereedschap of andere waardevolle spullen.

Bij het kiezen van een locatie voor een kluis moet je rekening houden met factoren zoals; gemakkelijke toegang, beveiliging, discretie en de beschikbare ruimte. Zorg ervoor dat de gekozen locatie geschikt is voor de kluis en dat de verankering op een veilige en stabiele manier wordt uitgevoerd. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor specifieke richtlijnen met betrekking tot de installatielocatie.

 

Wat kost het om een kluis te (laten) verankeren? 

De kosten voor het verankeren van een kluis kunnen variëren. De kosten variëren onder andere door de locatie van de installatie van de kluis. Ook het type kluis en de complexiteit van de installatie spelen een rol in de daadwerkelijke kosten. Daarnaast is het voordeliger om een kluis zelf te verankeren, dan dit te laten doen door een expert. De belangrijkste kosten, zetten we hieronder voor je op een rij:

Doe-het-zelf (DIY): als je handig bent en over de benodigde gereedschappen en materialen beschikt, kun je de kluis zelf verankeren. Dat scheelt je aanzienlijk in kosten voor arbeid. Als je ervoor kiest om zelf een kluis te verankeren, dien je alsnog rekening te houden met kosten. In dit geval kom je niet onder de kosten van materialen uit. Bevestigingsmaterialen, pluggen, ankers en eventueel gereedschap, kosten ook geld. Wel is dit een voordeligere optie, mits je zelf handig genoeg bent om een kluis te verankeren.

Professionele installatie: als je een professionele slotenmaker of kluisinstallateur inhuurt, kunnen de kosten variëren op basis van de arbeidskosten van de vakman, de complexiteit van de installatie en de reistijd naar de locatie, waar de kluis wordt verankerd. De kosten zijn daarnaast afhankelijk van waar de kluis wordt geïnstalleerd (vloer, muur, kelder, etc.).

Materialen: naast de arbeidskosten kunnen de kosten ook worden beïnvloed door de benodigde materialen, zoals bevestigingsbouten, pluggen, ankers en andere bevestigingsmiddelen. De kosten van deze materialen variëren afhankelijk van het type kluis en de installatiemethode.

Type kluis: de kosten kunnen ook variëren op basis van het type kluis. Sommige kluizen zijn groter en zwaarder, dat kan leiden tot hogere installatiekosten vanwege de extra arbeid die nodig is om grote en zware kluizen te verankeren.

Het is raadzaam om offertes op te vragen van professionele kluisinstallateurs als je overweegt professionele hulp in te schakelen. Deze offertes geven je een beter van de verwachte kosten, omdat er in dit geval een offerte wordt gemaakt op basis van de totale situatie.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het verankeren van een kluis variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's. De totale kosten voor het verankeren van een kluis, zijn afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of je jouw kluis laat verankeren door een professionele partij. Neem in je overweging zeker de waarde van je spullen mee, die je wilt bewaren in een kluis.

Wil je meer weten over het verankeren van jouw nieuwe kluis? Neem dan zeker contact met ons op. We geven je graag advies en adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden en kluizen in ons assortiment.

Tips voor het veilig verhuizen van jouw kluis
Plaatsen en verankeren van een kluis
Hoe doe je dat veilig? Thuis of zakelijk contant geld bewaren