Tips en advies

Tips voor het veilig verhuizen van jouw kluis

Ga je verhuizen en wil je jouw kluis meenemen? Dan is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Een kluis verhuizen kan namelijk een uitdagende klus zijn. Niet alleen vanwege het gewicht en de omvang van een kluis, maar zeker ook om de veiligheid en de inhoud van de kluis te beschermen en te behouden. In dit artikel leggen we in verschillende stappen uit hoe je jouw kluis op een veilige en verantwoorde manier verhuist.

Stap 1: bereid de verhuizing van een kluis goed voor

Start met het verzamelen van de juiste benodigdheden voor het verhuizen van een kluis. Denk hierbij aan een verhuisdolly, tilriemen, dekens en stevige banden en touwen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste gereedschappen in huis te hebben, mocht je kluis verankerd zijn. Bij sommige kluizen dien je eerst de kluisdeur te verplaatsen. Dit is vooral het geval bij bepaalde inbouwkluizen. Zorg in dit geval voor het juiste gereedschap om de kluisdeur te verwijderen. Maak daarnaast een inventarisatie van de waardevolle spullen in de kluis en zorg ervoor dat je de cijfercombinatie en/of kluissleutels bij de hand hebt.

Als de kluis te groot of te zwaar is om zelf te verplaatsen, is het raadzaam om professionele verhuizers of een gespecialiseerd kluisverhuisbedrijf in te schakelen om de kluis voor je te verhuizen. Deze bedrijven hebben de ervaring en apparatuur in huis om de kluis veilig en efficiënt te verplaatsen, zonder dat er schade aan de kluis of aan de omgeving ontstaat.

 

Stap 2: maak de kluis leeg

Haal vervolgens alle waardevolle spullen uit de kluis. Doe dat voordat je begint met het verhuizen van de kluis. Het leegmaken van de kluis, draagt bij aan het verminderen van het gewicht. Ook voorkom je mogelijke schade aan de inhoud van de kluis.

 

Stap 3: demonteer de verankering van de kluis

Als je jouw kluis hebt verankerd, is het belangrijk om de verankering te demonteren. Als de kluis is verankerd aan de vloer of de muur, is het noodzakelijk om de verankering zorgvuldig te verwijderen. Doe dit altijd volgens de instructies van de fabrikant. De meeste kluizen worden verankerd met sterke en goede bevestigingsbouten en pluggen. Zorg dus voor het juiste gereedschap en lees de instructies van de fabrikant van de kluis goed door.

 

Stap 4: bescherm de kluis

Pak de kluis in met dekens of schuimrubber om de kluis te beschermen tegen krassen of andere beschadigingen, die kunnen ontstaan tijdens het verplaatsen.

 

Stap 5: beoordeel de route die de kluis moet afleggen tijdens de verhuizing

Inspecteer de route die de kluis tijdens de verhuizing moet afleggen. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn en dat de vloer schoon en vrij is van losse voorwerpen.

 

Stap 6: hanteer de juiste tiltechniek

Til de kluis met behulp van tilriemen. Maak eventueel gebruik van een verhuisdolly of een verhuisteam van sterke mensen. Houd de kluis tijdens het tillen zo dicht mogelijk tegen je lichaam om je rug te ontlasten. Helpen verhuizers je mee? Zorg dan voor goede communicatie met het hele team.

Maak je gebruik van een verhuisdolly, zorg er dan voor dat de kluis stevig op de dolly staat. Vaak is het ook verstandig om de kluis met spanbanden te bevestigen aan de verhuisdolly. Duw de verhuisdolly vervolgens voorzichtig naar de gewenste locatie. Beweeg de kluis langzaam om te voorkomen dat hij uit balans raakt of omvalt.

 

Tips om jouw kluis veilig te tillen: 

  • Buig je knieën en houd je rug recht, voordat je begint te tillen;
  • Plaats jezelf en je mogelijke teamleden aan elke kant van de kluis;
  • Houd de kluis dicht bij je lichaam;
  • Til de kluis langzaam en gelijkmatig op, gebruik je beenspieren en houd je rug recht tijdens het tillen;
  • Communiceer met jouw verhuisteam om gelijktijdig te tillen en te lopen.

 

Stap 7: plaats de kluis op de gewenste locatie

Als de kluis veilig is aangekomen op de nieuwe locatie, kun je hem op deze plek installeren. Installeer de kluis volgens de instructies van de fabrikant. Wil je de kluis verankeren? Doe dit dan zorgvuldig en volgens de instructies van de fabrikant.

 

Stap 8: test de kluis

Heb je jouw kluis op de nieuwe locatie geplaatst en geïnstalleerd? Test de kluis dan zorgvuldig. Zo controleer je of de kluis goed functioneert. Controleer goed of de kluis goed verankerd is. Wanneer dit niet het geval is, voer je de verankering van de kluis opnieuw uit.

Als de kluis te groot of te zwaar is om zelf te verplaatsen, is het raadzaam om professionele verhuizers of een gespecialiseerd kluisverhuisbedrijf in te schakelen om de kluis voor u te verhuizen. Ze hebben de ervaring en apparatuur om de kluis veilig en efficiënt te verplaatsen zonder schade aan de kluis of de omgeving.

 

Mijn kluis is verankerd, kan ik hem wel verhuizen?  

Het is mogelijk om je verankerde kluis te verhuizen of te verplaatsen. Wel dien je rekening te houden dat de verhuizing van een verankerde kluis complexer is, dan wanneer je kluis niet is verankerd. Het is in dit geval belangrijk om de verankering te verwijderen op basis van de instructies van de fabrikant van de kluis.

Het verhuizen van een verankerde kluis vereist een zorgvuldige planning en uitvoering. Daarom is het vaak handig om hulp in schakelen van een professioneel bedrijf. Vooral als jouw kluis groot en zwaar is, is het verstandig om een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het verhuizen van kluizen en zware spullen. De kans dat de klus efficiënt wordt geklaard en jouw kluis en de inhoud niet beschadigen is dan groter.

Ga je zelf aan de slag met het demonteren en verhuizen van een verankerde kluis? Volg dan onderstaande stappen:

 

Stap 1: demonteer de verankering 

Voordat je begint met het verplaatsen van de kluis, moet je de verankering verwijderen. Dat doe je volgens de instructies van de fabrikant. Meestal moet je eerst de bevestiging bouten en pluggen verwijderen. Soms is het noodzakelijk om de deur van de kluis te verwijderen, voor je hem kunt verhuizen.

 

Stap 2: maak de kluis leeg

Haal alle waardevolle spullen uit de kluis voordat je begint aan het verplaatsen van de kluis. Dit vermindert het gewicht en voorkomt mogelijke schade aan de inhoud.

 

Stap 3: demonteer de kluis indien mogelijk

Als de kluisdeur afneembaar is, of als de kluis uit meerdere delen bestaat, kan het handig zijn om deze te demonteren voordat je begint met verhuizen van de kluis. Dit kan het gewicht en de omvang van de kluis verminderen.

 

Stap 4: bereid de nieuwe locatie voor

Zorg ervoor dat de nieuwe locatie gereed is om de kluis te plaatsen. Markeer waar je de kluis wilt plaatsen en zorg ervoor dat de vloer of muur geschikt is voor de verankering op de nieuwe plek.

 

Stap 5: vervoer de kluis

Gebruik de juiste uitrusting, zoals een verhuisdolly of tilriemen, om de kluis voorzichtig naar de nieuwe locatie te verplaatsen. Wees voorzichtig om schade aan de kluis of de omgeving te voorkomen. Bescherm de kluis aan de buitenkant met doeken of een ander zacht materiaal, zodat de kluis niet beschadigt raakt.

 

Stap 6: installeer de kluis op de nieuwe locatie 

Nadat je de kluis veilig naar de nieuwe locatie hebt verplaatst, installeer je deze opnieuw volgens de instructies van de fabrikant. Veranker de kluis volgens de juiste instructies van de fabrikant.

 

Top 7: test de kluis

Voer na de verhuizing een grondige test uit om ervoor te zorgen dat de kluis goed functioneert. Controleer ook of de kluis stevig is verankerd.

 

Tips van Weloq voor het veilig verhuizen van een kluis

 

Tip 1: meet de deuropeningen

Voordat je begint aan de verhuisklus van een kluis, is het verstandig om eerst de deuropeningen en gangen in jouw nieuwe huis of kantoor te meten. Deze maten zijn uiteraard belangrijk om te bepalen of de kluis door de deuren en andere smalle doorgangen past.

 

Tip 2: klaar de verhuisklus met voldoende mensen

Als je de kluis met de hand verplaatst, zorg er dan voor dat je voldoende sterke mensen om hulp vraagt. Zorg voor voldoende rustpauzes, tijdens het tillen.

 

Tip 3: beveilig de kluis op de dolly

Als je een verhuisdolly gebruikt, zorg er dan voor dat de kluis stevig is bevestigd en vastgemaakt aan de dolly. Gebruik banden of touwen om extra stabiliteit te bieden tijdens het verhuizen van de kluis.

 

Tip 4: ken het gewicht van jouw kluis

Weet hoe zwaar de kluis is, voordat je begint met tillen of verplaatsen. Dit helpt bij het inschatten van de benodigde inspanning en voorkomt overbelasting tijdens het tillen.

 

Tip 5: gebruik beschermende kleding 

Draag geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en veiligheidsschoenen, om jezelf te beschermen tegen verwondingen.

 

Tip 6: denk vooraf na over het verankeren van de kluis op de nieuwe locatie  

Als je de kluis verplaatst om deze elders opnieuw te verankeren, zorg er dan voor dat de nieuwe locatie geschikt is voor verankering en dat je de benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Volg ook tijdens de nieuwe verankering dat je de instructies van de fabrikant van de kluis opvolgt.

 

Tip 7: voorzichtigheid bij trappen

Als je de kluis over trappen moet verplaatsen, wees dan extra voorzichtig. Gebruik mogelijk een trapsteekwagen voor meer stabiliteit. Een trapsteekwagen kan ook helpen om de last bij het tillen te verlichten.

 

Neem contact met ons op als je vragen hebt over het verhuizen van jouw kluis

Het verhuizen van een kluis is niet altijd een makkelijke klus. Wanneer je het spannend vindt om de verhuizing zelf te organiseren, raden wij je aan om hulp in te schakelen van een professioneel verhuisbedrijf. Wil je meer informatie over het verhuizen van een kluis? Of heb je hulp nodig bij het verankeren van jouw kluis op een nieuwe locatie? Neem in dat geval contact met ons op. We helpen je graag verder!

Op zoek naar een nieuwe kluis? Ook in dat geval ben je bij Weloq aan het juiste adres. Ons aanbod aan zeer veilige kluizen is groot. Je betaalt daarnaast een gunstige prijs, als je via onze webshop jouw nieuwe kluis bestelt. Bekijk ons volledige aanbod aan kluizen in onze webshop.

Tips voor het veilig verhuizen van jouw kluis
Plaatsen en verankeren van een kluis
Hoe doe je dat veilig? Thuis of zakelijk contant geld bewaren